Zaaien, koude bak
(kweekbak, kweekkas of... alternatieve koude bak)

Als je de zaaikalenders bekijkt, dan zie je in veel gevallen staan dat er gezaaid kan worden 'in potten in de koude bak' (ofwel gecontroleerd zaaien).

Wat bij velen een reactie oproept van: 'wat nu koude bak; die heb ik helemaal niet!'.


Wat ik er echter mee bedoel is dat het gecontroleerd zaaien (in potjes of bakjes dus) vaak enige bescherming nodig heeft. De weersinvloeden verstoren je zaaisels of vogels, muizen en later in het traject hebben insecten en slakken het op je kiemplantjes voorzien.


Die bescherming biedt een koude bak (afbeelding hierboven), een plastic tunnel of alternatieve koude bak (zie hieronder). Want heb je geen koude bak, dan kun je toch met weinig middelen een goed alternatief maken. Kost niet veel en is mits je het goed gebruikt net zo functioneel als menig duur kweekkasje. Ik heb het dan over een stapelbox met daarop een glasplaatje. Zo simpel is het.

Bij de webpagina 'zaaien' heb ik er al aandacht aan geschonken, maar voor diegenen die dat over het hoofd hebben gezien (is ook zoveel informatie...!) hier het nog een keertje dunnetjes over:

ALTERNATIEVE KOUDE BAK:


Benodigdheden:

 • een plastic stapelbox, liefst met deksel en anders een glasplaatje of zo
 • aantal (wat er in de box past) 10 x 10 potjes (of ander soort potjes, net wat je zelf hebt liggen)
 • steeklabels en watervaste edding stift (geen cd-marker; die vervaagt in het zonlicht is mijn ervaring)
 • zaaigrond
 • een glasplaatje of plaatje plexiglas in de afmeting dat hij
  2 cm over de rand van de box uitsteekt of een stukje stevig transparant plastic waaraan je aan twee zijden een latje of zo bevestigt waardoor het op de bak blijft hangen en het er gemakkelijk vanaf te halen valt.

  Of van die gemakkelijke bakken die ik wist te bemachtigen. (zie afbeelding hieronder)

 • lauw water
 • en zaadjes natuurlijk ;o)

Werkwijze:
Eerst laat je de potjes zich volzuigen met water. Dat doe je door een laagje van ongeveer 5 cm lauw water in de plastic bak te gieten en daar de potjes met zaaigrond in te zetten. Begint de bovenzijde van het potje matig vochtig aan te voelen, dan is het voldoende volgezogen. Je kunt het resterende laagje water weggooien en gaan zaaien. Is dat gebeurd, dan kun je de potjes in de bak zetten.

Neem vervolgens een transparant afdekplaatje (glas, plastic, kunststof, ...) van iets groter dan de omtrek van de bovenzijde stapelbox en leg deze op de box. Zet deze daarna op een lichte plek (nooit in de volle zon) en zorg dat de temperatuur voldoende hoog is (afhankelijk van de soorten kiemplantjes die je erin hebt staan. Perkgoed heeft een hogere temperatuur nodig dan bepaalde vaste planten). Zorg dat de potjes altijd voldoende vochtig maar nooit nat zijn.

Te droog is funest voor je zaaisel, maar te nat eveneens.


Voordeel van deze - verplaatsbare - kweekbak is dat je bak en al bij kwetsbaar weer (strenge vorst, guur weer of zo) even naar binnen kan zetten.


Veel zaaisuccessen toegewenst!

2021 © Gea's Zaaisite