zaaikalenders


Het overzicht vind je links in het menu of hier rechtboven in de menubalk. De zaai-instructies uit de zaaikalenders heb ik in de loop der tijd verzameld. Deels uit boeken, deels van het internet en deels uit eigen ervaring. Het zijn richtlijnen. Misschien is de eigen ervaring wel anders. Mijn ervaring met het zaaien is dat je kennis moet vergaren en vervolgens ook de eigen intu´tie en logica moet volgen. Dus met kennis van zaken doen wat je hart je ingeeft.

Ik heb bij 'zaden' uitgelegd dat er verschillende factoren meespelen die het zaad doen ontkiemen. Dat heeft te maken met het land van herkomst, met de omstandigheden en ook met de seizoenen. Verder geldt als regel dat planten die normaal in Nederland opgroeien en zaad vormen, ter plekke gezaaid kunnen worden als de natuur dat aangeeft.

Papavers bijvoorbeeld die in juni bloeiden, daarvan zijn rond eind juli, begin augustus de zaaddozen uitgerijpt en wind doet de zaden verspreiden. Je zult na verloop van tijd hier en daar in de tuin de jonge zaailingen zien opkomen die vervolgens in het late voorjaar tot vroege zomer van het jaar erop zullen bloeien.
Heb je dus papaverzaad vergaard of besteld, dan kun je dat het best in die periode zaaien en volgens die methode (ter plekke) zaaien.

Wil je buiten die periode zaaien, dan moet je dat gecontroleerd doen. Dus onder glas of op de vensterbank in potjes of in bakjes. Ook die gegevens heb ik in de zaaikalender verwerkt.

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor het zaaien van papavers.

Ik probeer van zoveel mogelijk van de zaden die ik aanbied op de zadenlijst de beschrijving erbij te zoeken. Dat lukt niet altijd. Vind je iets niet terug op de lijst, mail me dan gerust. Ik weet de manier van zaaien meestal wel te achterhalen en ik wil je graag van dienst zijn.

 

Succes met de zaaierij...

2021 © Gea's Zaaisite