zaden en zaadjesverpakkingen

En als je dan de zaadjes geoogst hebt en ze geschoond en wel klaar hebt liggen om te ruilen of aan te bieden, dan moeten ze ook ergens in verpakt kunnen worden om ze op een veilige manier met de post te kunnen verzenden.


In de tijd dat ik nu met de zaadjes bezig ben heb ik verschillende manieren uitgeprobeerd. Van gevouwen zakjes (verpakking 2) waar ik de naam en de meest essentiŽle gegevens opschreef, tot de kant en klare zakjes die je op veel sites kunt downloaden.


Daar tussenin zit een heel scala aan eigen creatieve uitspattingen waar uiteindelijk het zaadzakje dat ik tegenwoordig gebruik (verpakking 3) uit is voortgekomen. Een basis verpakking kun je downloaden; ik heb het model hieronder staan (verpakking 1).


Ik heb er veel plezier in om deze zakjes te maken en dat moet ook wel, want al met al is het best veel werk. Zoveel werk hoeft echter niet perse. Ben je niet zo creatief aangelegd of heb je helemaal geen lol in het maken van zaadzakjes dan is er een heel scala aan verpakkingsmogelijkheden die vrijwel niets kosten, die vrijwel iedereen in huis heeft en die geen moeite kosten ze te maken:


een koffiefilter / theezakjes verpakkingen / milkshake (de dikkere) rietjes, die je vult en met een niettang of zo aan beide zijden dichtmaakt; stickertje er omheen met de naam / stukje papier waartussen je de zaadjes vouwt; plakbandje erom om het af te sluiten en naam erop schrijven / een doorgeknipte envelop (in tweeŽn of in vieren), dichtvouwen en afplakken met een plakbandje; naam erop / kant en klare afsluitbare plasticzakjes / kant en klare in klein formaat vloeipapier of pergamijn / .... en wat je zelf misschien nog verzinnen kunt.


verpakking 1: 

Ik gebruik hiervoor meestal 80 grams gekleurd papier in het formaat A5 (half A4-tje) of A4.
De afbeelding van hierboven kopieer ik (rechter muisknop indrukken en 'afbeelding opslaan als...' kiezen en hem bijv. op het bureaublad zetten). Daarna open ik Word en voeg de afbeelding in. Ik kopieer net zoveel zakjes op als er op het vel passen (bij A4 twee keer drie onder elkaar). Vervolgens geef de opdracht tot afdrukken.
Je kunt binnen een fotobewerkingsprogramma ook nog het plaatje hierboven vervangen voor een naar je eigen keuze. Als je hulp nodig hebt, dan mail je me maar, dan leg ik het je even uit hoe je dat moet doen. Daarna is het een kwestie van uitknippen, vouwen en plakken. Een leuk klusje voor de verloren uurtjes. Als je de verpakking goed dichtplakt dan kun je de zaadjes los in de zakjes verzenden. Vind je dat teveel werk of lukt dat niet, dan kun je de zaadjes in een stukje tissue stoppen en dat  vervolgens in de zaadverpakking doen.


verpakking 2 - zaaizakje


Deze verpakking vouw je van vouwblaadjes in formaat 12 x 12 (8 x 8 of 10 x 10) cm. Het bovenklepje vouw je tussen de linkerflap zoals de tekening laat zien. Je hoeft het zakje dan niet verder dicht te plakken.

De verpakking kan later als herafsluitbaar zaaizakje gebruikt worden door het bovenklepje tussen de linkerflap uit te trekken, de twee puntjes van elkaar te scheiden. De rest wijst zich vanzelf...


Of deze:

verpakking 3

 

 


2021 © Gea's Zaaisite