Koelkiemers

Koelkiemers zijn zaden die door koude uit de kiemrust komen en kiemen bij een temperatuur die ligt tussen de 5-12°C.


De zaadjes hebben voordat de kieming plaatsvindt een koudeprikkel nodig, hetzij in de vrije natuur, hetzij in de koelkast. Een koudeprikkel om te kunnen gaan kiemen dus.

Wat is dan kiemen dan? Welnu in het zaadje zit een kiempje in rust. Er zijn verschillende factoren die dat kiempje uit de rust kunnen halen, zodat het kan gaan groeien. Een van die factoren is koude, en in het geval van de koelkiemers is dat dus tussen de 5-12°C Kou maakt dat de zaadwand (het velletje om het kiempje) dun of doorlatend wordt. En dat laatste is nodig om vocht bij het kiempje te laten komen.

Zodra dat vocht bij dat kiempje komt gaat het zich uitzetten en barst de zaadwand van het zaadje en komt er een worteltje met het vruchtbeginsel (moeilijk woord, maar het begin dus van het plantje) uit. Dat proces noemen we kiemen. Dus simpel gezegd van droog zaadje naar het begin van het plantje.

Dus als jij van mij zaadjes gekregen of gekocht hebt die een koudeperiode nodig hebben, dan zijn daar verschillende manieren voor om ze te laten kiemen. Ik zet ze wel even op een rijtje:

1. de gemakkelijkste manier.
Je pakt een potje of zaaibakje, doet daar zaaigrond in, zaait er de zaadjes en doet er een plastic zak omheen. Zaaibakje of potje zet je buiten op een plek in de luwte. Er zal best wel een plekje hier of daar in je tuin zijn. Over een poos, als het warmer gaat worden (februari-maart) zullen de zaadjes ontkiemen en kun je ze verder opkweken. Zodra de zon meer gaat schijnen en het in het zakje te warm gaat worden, haal je het zakje er vanaf. Het kan zijn dat je deze jonge kiemplantjes bij slecht weer (vorst, slagregen, storm) nog even wat bescherming moet bieden. Haal daarom het bakje als er slecht weer of erge vorst verwacht wordt (bij ons kan het wel tot -12 vriezen) naar een schuur o.i.d., in ieder geval een ruimte waar niet gestookt wordt.

2. de koelkast-methode
Je legt de zaadjes op een stuk heel licht vochtig, beslist niet te nat keuken Papier, vouwt dat dubbel en doet dat in een plastic zak of in een bakje en legt dat gedurende een periode van 2-4 weken in de koelkast. Halverwege moet je kijken of er al een klein worteltje uit het zaadje komt en als dat zo is, dan moet dat zaadje uit de koelkast en met een pincet in een potje of zaaibakje dat je voor dat doel hebt klaargezet geplant wordt.
Dit soort zaaien leg ik ook uit bij de 'deno-methode'. Als je het leuk vindt kun je dat ook nog even nalezen.

Ben je nieuwsgierig met welke van de zaadjes die je hebt liggen of die je zou willen bestellen, je misschien nog aan de slag kunt gaan, kijk dan even mijn overzicht. Ik heb een lijst met koelkiemers gemaakt in pdf-formaat

klik hier om het bestand te downloaden...

2021 © Gea's Zaaisite