Koelkiemers
Koelkiemers zijn zaden die door koude uit de kiemrust komen en kiemen bij een
temperatuur die ligt tussen de 5-12°C.
De zaadjes hebben voordat de kieming plaatsvindt een koudeprikkel nodig, hetzij
in de vrije natuur, hetzij in de koelkast. Een koudeprikkel om te kunnen gaan
kiemen dus.
Wat is dan kiemen dan? Welnu in het zaadje zit een kiempje in rust. Er zijn
verschillende factoren die dat kiempje uit de rust kunnen halen, zodat het kan
gaan groeien. Een van die factoren is koude, en in het geval van de koelkiemers
is dat dus tussen de 5-12°C Kou maakt dat de zaadwand (het velletje om het
kiempje) dun of doorlatend wordt. En dat laatste is nodig om vocht bij het
kiempje te laten komen.
Zodra dat vocht bij dat kiempje komt gaat het zich uitzetten en barst de
zaadwand van het zaadje en komt er een worteltje met het vruchtbeginsel
(moeilijk woord, maar het begin dus van het plantje) uit. Dat proces noemen we
kiemen. Dus simpel gezegd van droog zaadje naar het begin van het plantje.
Dus als jij van mij zaadjes gekregen of gekocht hebt die een koudeperiode nodig
hebben, dan zijn daar verschillende manieren voor om ze te laten kiemen. Ik zet
ze wel even op een rijtje:
1. de gemakkelijkste manier.
Je pakt een potje of zaaibakje, doet daar zaaigrond in, zaait er de zaadjes en
doet er een plastic zak omheen. Zaaibakje of potje zet je buiten op een plek in
de luwte. Er zal best wel een plekje hier of daar in je tuin zijn. Over een
poos, als het warmer gaat worden (februari-maart) zullen de zaadjes ontkiemen en
kun je ze verder opkweken. Zodra de zon meer gaat schijnen en het in het zakje
te warm gaat worden, haal je het zakje er vanaf. Het kan zijn dat je deze jonge
kiemplantjes bij slecht weer (vorst, slagregen, storm) nog even wat bescherming
moet bieden. Haal daarom het bakje als er slecht weer of erge vorst verwacht
wordt (bij ons kan het wel tot -12 vriezen) naar een schuur o.i.d., in ieder
geval een ruimte waar niet gestookt wordt.
2. de koelkast-methode
Je legt de zaadjes op een stuk heel licht vochtig, beslist niet te nat keuken
Papier, vouwt dat dubbel en doet dat in een plastic zak of in een bakje en legt
dat gedurende een periode van 2-4 weken in de koelkast. Halverwege moet je
kijken of er al een klein worteltje uit het zaadje komt en als dat zo is, dan
moet dat zaadje uit de koelkast en met een pincet in een potje of zaaibakje dat
je voor dat doel hebt klaargezet geplant wordt.
Dit soort zaaien leg ik ook uit bij de 'deno-methode'. Als je het leuk vindt kun
je dat ook nog even nalezen.
Ben je nieuwsgierig met welke van de zaadjes die je hebt liggen of die je zou
willen bestellen, je misschien nog aan de slag kunt gaan, kijk dan even mijn
overzicht. Ik heb een lijst met koelkiemers gemaakt in pdf-formaat
klik hier om het bestand te downloaden...
|